M/B Karlovac – prkosni brod

0 Petak, 15.03.2013

Blokade hrvatskih luka unijele su strah i uznemirenost među otočko pučanstvo, Što učiniti? Da li s barkom krenuti na ribe? Smiju li pod prijetnjom blokade početi kočariti? Smije li se održavati veza otok-otok? Što će činiti kapetan Nikica Starc sa svojom sedmeročlanom posadom na brodu „Karlovac“ kad nije dobio nikakvu službenu obavijest? Kad bi svi igrali po pravilima, a budući da luka Lošinj nije službeno blokirana, „Karlovac“ bi mogao i dalje održavati vezu s Unijama, Suskom, Ilovikom, ali…

Ali trebalo je nadvladati strah i preuzeti odgovornost. I tako je „Karlovac“, odlukom kapetana Nikice Starca iz Malog Lošinja svakodnevno (i zimi) i pored pogašenih svjetionika i dalje održavao jedinu vezu malih otoka (s pretežno staračkim domaćinstvima) i vanjskog svijeta.

U dva navrata „Karlovac“ je imao bliske susrete. Prvi puta bilo je to u vodama između Suska i Unija kad ga je jedna raketna topovnjača pratila na jedva 100 metara udaljenosti po lijevom boku sve do školjića na ulazu u unijansku luku. Nikakvih radio obavijesti, nikakvih signala, promatrali su jedni druge prostim okom. Jedan stari Susčanin izvadio je dalekozor i okrenuo ga prema ratnom brodu, ali ga je kapetan Starc prekinuo u promatranju, a putnike otpremio u sigurnost brodskog salona. Kad je „Karlovac“  došao do školjića i ušao u unijansku luku Jugo vojni brod se okrenuo i nestao. U drugoj jednoj zgodi , na pola puta između Suska i Ilovika „Karlovac“ je imao bliski susret s čak 6 agresorskih bojnih brodova. Neki od njih su polovili u neposrednoj blizini, a drugi su mu presijecali kurs. Tada je bilo najbolje okrenuti se natrag put Lošinja.

S kapetanom Starcom, tih teških mjeseci blokada, na brodu „Karlovac“ još su plovili: Ivan Soldočić, upravitelj stroja, Božidar Bolić, vođa palube, Neven Perić, kormilar, Željko Muškardin, kormilar, Joso Knežević, kormilar, Petar Mustać, motorist, Vedran Ferrari, kuhar i Ljubomir Stanbolija, konobar.

Brod „Karlovac“ prkosio je prijetnjama i nije prestao ploviti čitavo vrijeme rata protiv Hrvatske. Mali otoci cresko-lošinjskog arhipelaga tako nijednog trena nisu bili odsječeni od domovine.

m/b Karlovac

O m/b Karlovac

“Ime grada Karlovca skoro pola stoljeća na bokovima pramca i krmi nosio je i jedan manji, malo zamjetan, no za olakšavanje svakodnevnog života, prijevoza i opskrbe više naraštaja naših otočana i njihovih gostiju važan putnički brod koji je poput desetaka sličnih brodova predstavljao žilu-kucavicu njihovih održanja na svojim škojima.
Izgrađen je u Brodograđevnoj industriji Split 1955. godine kao novogradnja 126. Iste godine m/b (motorni brod) Karlovac isporučen je naručitelju, brodarskom poduzeću “Jadranska linijska plovidba” (sadašnje Javno poduzeće “Jadrolinija”) iz Rijeke koja mu je postala i matična luka. Bio je to prvi u klasi od tri istovrsna broda, a njegovi brodovi-blizanci Ozalj (do 1991. nosio je ime Valjevo) i Tijat (do 1997. Ohrid) i danas uspješno plove u izvornom obliku.”
 
 

Komentiranje nije omogućeno.