Maslinarstvo na Unijama
Otok maslina

Maslinarstvo na otoku Unije ima dugu tradiciju. Ne postoje točni podaci o počecima uzgajanja maslina na otoku, međutim najveći broj stabala zasađen je u prvoj polovici prošlog stoljeća. Sa prvim odlascima mještana na rad u SAD počeli su se masovnije „podizati“ maslinici. U kućama Unijana maslinovo ulje je uvijek predstavljalo određenu sigurnost i pouzdano sredstvo razmjene. U stara vremena, maslinovo ulje se uvijek moglo zamijeniti za neki drugi poljoprivredni proizvod ili uslugu.

Maslinici krase zapadne i jugozapadne obronke unijskih uzvišenja. Od sjevera ka jugu otoka maslinici se mogu naći na sljedećim lokacijama: uvala Zasamunćel, uvala Kujni, Ogradica, uvala Sridnja, uzvišenje Težino, Stijene, Drage, uvala Maračol, uzvišenje Kambunarski Vrh, uvala Drestitena, Sečine, uzvišenje Pomoć, Kanci Težić, Žalinje, Maslinje, uvala Šibenska, obronci uzvišenja Turanj, Presnop i Arbitski Vrh. Najveći broj maslina nalazi se na posljednjih pet navedenih lokacija, gdje maslinici prekrivaju kompletne jugozapadne obronke spomenutih uzvišenja, od mora do samog vrha. Ukupan broj maslina na otoku Unije, na osnovu različitih izvora, procijenjen je na otprilike 15000 stabala.

Maslinik (Goran Zajić)

Maslinik (Goran Zajić)

Unije se može pohvaliti sa četiri autohtone vrste maslina koje uspijevaju na otoku i koje su se prilagodile ekstremnim uvjetima na otoku kao što su vjetrovita klima i neposredni utjecaj mora. Autohtone vrste maslina na Unijama su: Starovjerka, Slatka(unijska), Slimnjača i Istrijanka. Maslinovo ulje koje se proizvodi na otoku je iznimnog kvaliteta. Na otoku ne postoji masovna proizvodnja maslinovog ulja, već je organizacija berbe i mljevenja maslina svedena na porodične kapacitete vlasnika maslinika. Na otoku postoje dva mlina za mljevenje maslina u kojima se nekada mljelo i do 80 tona maslina po sezoni. U jednom od tih mlinova danas se nalazi relativno moderna mašina za preradu maslina, a u drugom mlinu je vrijeme stalo sa posljednjim mljevenjem prije tridesetak godina.
Vremena se mijenjaju. Maslinici se vremenom uređuju, obrađuju i obnavljaju. Maslinovo ulje sa otoka Unije je još uvijek vrlo cijenjeno i traženo.

 

Tekst i fotografije: Goran Zajić

Novosti