Volonterska ekološko-umjetnička akcija „Unije 2013“

0 Četvrtak, 11.07.2013

I ove godine na Unijama će se održati volonterska ekološko-umjetnička akcija u organizaciji Udruge Obala naših unuka. Vijest prenosimo u cijelosti:

Volonterska ekološko-umjetnička akcija  „Unije 2013“, nastavlja se četvrtu  godinu zaredom, a održat će se u razdoblju od  12. do 22. srpnja 2013. god.  na otoku Unije. U akciji će  sudjelovati  26-30 volontera, većinom  članova udruge „Obala naših unuka“. Pridružit će se i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke, Zagreba i Osijeka, kao i studenti drugih srodnih  fakulteta iz Rijeke i Zagreba, ali i iz inozemstva ( iz Poljske, Srbije i Albanije).

Akcija i ove godine ima naglasak na čišćenju obale otoka Unije od naplavina (plastične boce, mreže, konopi, čepovi, kašete, cipele…), kao i ekološkoj edukaciji (o vrstama otpada, smeća, naplavinama, onečišćenju mora, načinu razgradnje otpada,  kao i propisima o zaštiti okoliša). Umjetnički i kreativni izričaj volontera studenata  Akademija manifestira se kroz uratke koji nastaju korištenjem prikupljenih naplavina u sklopu likovnih  radionica, u  koje će se uključiti djeca na otoku. Studenti  Akademija također će u galeriji, kao i prošle godine, predstaviti svoje radove mještanima  i gostima te tako dodatno obogatiti turističku ponudu otoka. Nakon akcije slijedi izložba u Rijeci.

Volonteri će se aktivno uključiti u život na otoku, sudjelovanjem  u sportskim i drugim događanjima povodom  “Dana iseljenika”, od 19.7. do 21.7.2013. god. Gosti akcije bit će: Udruga Ruta s Cresa i profesori s Akademije primijenjenih umjetnosti iz Rijeke.

Pilot akcija “Unije 2010” provedena je tijekom srpnja i kolovoza 2010. god. u dvije grupe po 15 volontera.  Obzirom na kvalitetno iskustvo i postignute rezultate (prikupljeno je 790 komada 150-litarskih vreća naplavina tj. očišćeno je 65% obale otoka Unije) akcija je nastavljena i 2011. god. u srpnju s grupom od 20 volontera kad je prikupljeno  380  vreća naplavnog smeća tj. očišćeno je 35% obale otoka Unije. Prošlog ljeta tijekom akcije „Unije 2012“ prikupljeno je 655 vreća naplavnog smeća uz sudjelovanje 30 volontera te očišćeno oko 55% obale otoka Unije.

Veliku zahvalu treba iskazati svim sponzorima, donatorima  i partnerima projekta  a to su: Primorsko goranska županija, Konzum d.d. Zagreb, DEZINSEKCIJA d.o.o., Rijeka; Grad Mali Lošinj, Mjesni odbor Unije;  Lučka uprava Mali Lošinj, Turistička zajednica Grada Maloga Lošinja; TRGOLEPTIR d.o.o., Rijeka; IVAGO d.o.o., Zagreb;  Bombon design, Rijeka;  Udruga eRipio, Rijeka;  Udruga Slow Food Unije; Klas plus; ZVIR d.o.o., EKIP d.o.o.Rijeka, Opatija; EUROLINE d.o.o., Rijeka;  Klub Sušačana, Rijeka  i  LIBRA, Rijeka.

Napomena: Interes mladih ljudi, potencijalnih volontera iz Hrvatske i Europe, za ovu hvale vrijednu akciju sve je veći. Međutim, odaziv sponzora i donatora je sve manji  i/ili  iznos sredstava kojima pomažu akciju je sve manji.
Akcija „Unije“ sastavni dio je projekta hEARTh u sklopu kojega Udruga planira oformiti flotu (matični brod s više manjih interventnih brodica) na kojoj bi mladi volonteri, iz Europe a i šire, boravili na brodu i sudjelovali u čišćenju nepristupačnih dijelova obale Jadrana. Brod bi ujedno koristio kao poligon za testiranje i razvoj modernih tehnologija u obnovljivim izvorima energije, za recikliranje dijela otpada, 3D printanje i sl.

O udruzi „Obala naših unuka“ 

Udruga “Obala naših unuka” je osnovana 2008. god. s ciljevima: „…razviti svijest o potrebi sistematičnog i trajnog čišćenja obale Jadranskog mora te poticati i podizati ekološku svijest građana RH, posebice mladih naraštaja“. Udruga provodi dva osnovna projekta u skladu s navedenim ciljevima,  a to su snimanje obale i ekološke aktivnosti. Sve informacije o udruzi dostupne su na web stranici www.obala.hr

Ljubazno Vas molimo da podržite ekološko-umjetničku akciju „Unije 2013“, kao hvale vrijedan projekt koji se odvija već četvrtu godinu za redom.

Unaprijed se zahvaljujemo.

Udruga Obala naših Unuka

Senka Tomljanović Manestar, senka@obala.hr, 091/ 5626691

 

Još nema komentara.

napišite komentar

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.