Kako do Unija, što na Unijama i tko je tko
Servisne informacije

Servisne informacije, vjerujte, jednako su važne onima koji misle da o Unijama sve znaju, kao i onima koji punih lisnica čekaju kako se dokopati otoka na kojem će se godinama oduživati i zahvaljivati autorima ovih informacija.

katamaran_01

Kako do Unija?

Najsigurniji način dolaska na Unije je lokalnom brodskom linijom iz Malog Lošinja, no tu je brzobrodska katamaranska linija iz Rijeke koja je najpraktičnija zbog brzine i jednostavnosti i ljetna linija Pula-Unije-Zadar za koju se nikad ne zna hoće li i kad će krenuti. Na avione trenutno ne računajte – aerodrom je zatvoren.

Katamaran Mali Lošinj – Ilovik – Susak – Unije – Martinšćica – Cres – Rijeka

Jadrolinijin katamaran stoji na usluzi, raspored provijerite u plovidbenom redu, pazite samo na sezonu i * (zvjezdicama) označene iznimke:

Plovidbeni red možete provjeriti i na www.jadrolinija.hr gdje karte odmah možete i kupiti online

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plovidbeni red možete provjeriti i na www.jadrolinija.hr gdje karte odmah možete i kupiti online

 

Brodska linija: Mali Lošinj – Srakane V.- Unije – Susak – M.Lošinj; Jadrolinija

Uvijek najpouzdanija veza Unija s ostatkom svijeta. Brod koji prima ljude, životinje, prtljage za dva mjeseca preživljavanja, građevinski materijal, što god Vam trebalo.

Kontakt podaci

Jadrolinija
Riva 16
51000 Rijeka

GOVORNI AUTOMAT – RED PLOVIDBE
tel. 060 321 321
1,74 kn/min (fiksni),
2,96 kn (mobilni)
PDV uključen

tel: +385 51 666 111
fax: +385 51 213 116

 

Premuda

Premuda

Avionom

Unije se od 14.04.1996. godine mogu pohvaliti i vlastitim aerodromom.

Aerodrom je trenutno zatvoren i nikakvih letova nema. No čisto iz zezancije, nazovite ih i zatražite rezervaciju karata. Ako vam kojim slučajem rezervaciju potvrde, molim vas da nam što prije javite kako bi ažurirali ove informacije :)

Prema nekim statističkim podacima, ovo je aerodrom s najviše avio-nesreća u Hrvatskoj.

Aerodrom Mali Lošinj
Privlaka 19, p.p. 61
51550 Mali Lošinj

tel : + 385 51 231666
fax: + 385 51 235148

Aerodrom Unije (Jadranko Đurašin)

Aerodrom Unije

Smještaj na Unijama

Hotela na Unijama NEMA. Kampiranje je ZABRANJENO.

Ako niste sretni vlasnik ili nasljednik neke unijske kuće, i nemate nekog poznatog kojem bi se uvalili na spavanje, možete se smjestiti u privatnom smještaju, iznajmiti sobu, apartman ili možda cijelu kuću.

Radno vrijeme trgovine

Izvan sezone:
od 8 do 12 i od 18 do 19

 

U sezoni:
od 8 do 13 i od 18 do 21 sati

nedjeljom
od 8 do 12 i od 18 do 20 sati

Nabavka svakodnevnih namirnica

Na Unijama se nalazi jedna trgovina za nabavku neophodnih namirnica. Ako ne znate gdje je, spustite se nekako do rive (gdje god u selu bili, samo krenite nizbrdo), a zatim najstrmovitijom uličicom prema gore.

Ponuda u dućanu je solidna za otočke prilike, iako su cijene proizvoda nešto više od uobičajenih što je razumljivo s obzirom na skupi prijevoz robe. Moguće su i nestašice neophodnih namirnica – što je opet razumljivo s obzirom na kompliciranost dostave namirnica na otok.

Kartice se ne primaju, oboružajte se gotovinom.

KRUH

Kruh se naručuje dan ranije u dućanu na ime i prezime, a kupuje se danima kojima stiže brod iz Lošinja. Oprez – ako kruh ne podignete do 19 sati rezervacija prestaje vrijediti.
Postoje naznake da se pekara otvara 1.6.2013. pa ćemo uskoro vidjeti kako će sve funkcionirati.

 

 

Pošta

Pošta je u prošlosti bila od velikog značaja jer je jedino tamo bio jedini telefon i na njega se  čekalo u dugačkom redu, no od pojave mobitela pošta je izgubila tu funkciju. Svejedno, u pošti možete kupiti razglednicu, marke, poslati telegram, sitnice za kuću, cigarete, platiti račune, ali svako najvažnije MOŽETE PODIĆI GOTOVINU S KARTICA.

Radno vrijeme pošte je u od ponedjeljka od petka:
- u sezoni od 12 do 16 sati

51562 Unije

51562 Unije

Svakako ponesite

  • antibiotik
  • paracetamol, brufen
  • protualergijske preparate
  • šarene flastere

 

Ambulanta

U Društvenoj zgradi, u kojoj su smješteni pošta i čitaonica, nalazi se i oskudno opremljena ambulanta , u kojoj je od 2014. godine prvi puta organiziran rad Turističke ambulante s dežurnim liječnikom. Ambulanta tijekom ljeta radi dvokratno.

Katarina Karšić-Krsmanović radi kao medicinska sestra i može pružiti osnovu medicinsku pomoć koju dogovara s dežurnim liječnikom ili telefonski dgovara s liječnicima iz Malog Lošinja.

Gastronomska ponuda

Ogladnite li na Unijama, a niste vični udici, podvodnoj pušci ili dinamitu, te se ne uspijevate kriomice dokopati tuđe ovce ili vrše, nudimo Vam rješenje. Ljetujte negdje drugdje ili posjetite jedan od unijskih ugostiteljskih objekata:

Već će Vam s rive ponuditi svu silu gastronomskog vatrometa. Osim raznolike ponude jela i pića, osobit dojam na Vas zasigurno će ostaviti toplo i ljubazno osoblje.

Pažnja!
Pauze u ugostiteljskim objektima vrlo su česte i nepredvidive, te uzajamno povezane. Ponesite gotovinu, jer se od kartica primaju samo mađarice. U slast!

Gastronomija - Otok Unije

 
Hrvatska čitaonica na Unijama

Ploča postavljena 10.7.2008.

Čitaonica

Iznad pošte nalazi se knjižnica i čitaonica u koju se možete učlaniti te, iz zavidne kolekcije, birati i posuđivati knjige i slikovnice. U njoj se nalazi i zavičajna polica s zapisima o Unijama.

Hrvatska čitaonica na Unijama ima dugu tradiciju. Osnovalo ju je 5. svibnja 1897. godine Hrvatsko gospodarsko i trgovačko društvo predvođeno Ambrozom Haračićem i Ivanom Radoslovićem. Nakon okupacije talijanska je iredenta spalila sve knjige i glazbene instrumente, a zgradu je pretvorila u vojarnu. Čitaonica je obnovljena 30. svibnja 1997. na diku i spomen svim članovima Hrvatskog gospodarskog i trgovačkog društva.

 

Lučka kapetanija – Ispostava Unije

Od 2009. na Unijama postoji Lučka ispostava Unije, 19. ispostava koja djeluje u sklopu Lučke kapetanije Rijeka. Lučka ispostava smještena je u zgradi u kojoj se nalazi i Mjesni odbor Unije (iza pošte), a radno vrijeme  je radnim danom od 7-13 h i od 18-20 h, subotom od 7-13 h, te nedjeljom od 8-11 h.
Kapetan Lučke ispostave Unije je Ivan Deroja.

Sve poslove vezane uz djelokrug rada Lučke ispostave moguće je obavljati na Unijama te zbog tih poslova više nije potrebno odlaziti u Mali Lošinj.  U  svrhu upisivanja brodica ustanovljena je oznaka „UN“ te je svu potrebnu papirologiju moguće obaviti na Unijama.

Adresa Ispostave:  51562 Unije, Unije bb
Tel: +385 51 235 726
Fax: +385 51 235 729

Otvorenje Ispostave Unije

Otvorenje Ispostave Unije

 

Životinjsko carstvo

Šećete li otokom, bezbrižno se kupate ili u miru svojeg ili tuđeg dvorišta pijete kave možete susresti raznolike životinjske vrste koji šeću, gmižu ili lepršaju otokom: mrave, puževe, cvrčke, paukove (crne udovice!), zmije, škorpione, guštere, leptire, bubamare, bogomoljke, krijesnice, galebove, fazane, pčele, ose, komarce, papatače, mišiće, štakore (od milja ih zovemo “vjeverice”, ljepše zvuči), zečeve. Nemojte se iznenaditi ako sretnete i ovcu, bika, kravu, konje, patke, gnjurca, škanjca mišara.

Magarca na žalost više nećete sresti.

 

 

Novosti