Kako do Unija, što na Unijama i tko je tko
Servisne informacije

Servisne informacije, vjerujte, jednako su važne onima koji misle da o Unijama sve znaju, kao i onima koji punih lisnica čekaju kako se dokopati otoka na kojem će se godinama oduživati i zahvaljivati autorima ovih informacija.

katamaran_01

Kako do Unija?

Najsigurniji način dolaska na Unije je lokalnom brodskom linijom iz Malog Lošinja, no tu je brzobrodska katamaranska linija iz Rijeke koja je najpraktičnija zbog brzine i jednostavnosti i ljetna linija Pula-Unije-Zadar za koju se nikad ne zna hoće li i kad će krenuti. Na avione trenutno ne računajte – aerodrom je zatvoren.

Katamaran Mali Lošinj – Ilovik – Susak – Unije – Martinšćica – Cres – Rijeka

Jadrolinijin katamaran stoji na usluzi, raspored provijerite u plovidbenom redu, pazite samo na sezonu i * (zvjezdicama) označene iznimke:

Skraćeno: kao i 2020.godine. Tijekom ljeta – svi dani osim utorka, nedjeljom je odlazak s Unija kasniji (stignemo sve u miru pri odlasku).

Obratite pažnju na * zvijezdice u ljetnom periodu, rujan je nešto drugačiji.

 

Plovidbeni red možete provjeriti i na www.jadrolinija.hr gdje karte odmah možete i kupiti online.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brodska linija: 310 Mali Lošinj – Srakane V.- Unije – Susak – M.Lošinj; Jadrolinija

Uvijek najpouzdanija veza Unija s ostatkom svijeta. Brod koji prima ljude, životinje, prtljage za dva mjeseca preživljavanja, građevinski materijal, što god Vam trebalo.

Kontakt podaci

Jadrolinija
Riva 16
51000 Rijeka

GOVORNI AUTOMAT – RED PLOVIDBE
tel. 060 321 321
1,74 kn/min (fiksni),
2,96 kn (mobilni)
PDV uključen

tel: +385 51 666 111
fax: +385 51 213 116

 

Premuda

Premuda

Avionom

Unije se od 14.04.1996. godine mogu pohvaliti i vlastitim aerodromom.

Aerodrom je trenutno zatvoren i nikakvih letova nema. No čisto iz zezancije, nazovite ih i zatražite rezervaciju karata. Ako vam kojim slučajem rezervaciju potvrde, molim vas da nam što prije javite kako bi ažurirali ove informacije :)

Prema nekim statističkim podacima, ovo je aerodrom s najviše avio-nesreća u Hrvatskoj.

Aerodrom Mali Lošinj
Privlaka 19, p.p. 61
51550 Mali Lošinj

tel : + 385 51 231666
fax: + 385 51 235148

Aerodrom Unije (Jadranko Đurašin)

Aerodrom Unije

Smještaj na Unijama

Hotela na Unijama NEMA. Kampiranje je ZABRANJENO.

Ako niste sretni vlasnik ili nasljednik neke unijske kuće, i nemate nekog poznatog kojem bi se uvalili na spavanje, možete se smjestiti u privatnom smještaju, iznajmiti sobu, apartman ili možda cijelu kuću.

Radno vrijeme

U sezoni:

svaki dan

od 7 do 13 i od 18 do 22 sati

Pekara Crosta

Pekara radi dvokratno i ponuda pekarskih proizvoda je kontinurirana, sve je uvijek sviježe i odlično je rješenje za doručak i večeru. Moguće je naručiti i pizzu koju će vam osoblje ispeći kad im javite.

Uz pekarske proizvode, tamo možete kupiti i sve ostale bitne i svakodnevne namirnice: tjesteninu, rižu, mlijeko, namaze, različitu konzerviranu hranu, šećer, sol, kavu, zamrznute proizvode. Bogata je i ponuda pića: voda, skokovi, veliki izbor piva i vina te žestokih pića.U pekari možete kupiti različite vrste kruha, peciva i pekarskih proizvoda.

Platiti je moguće i kreditnim karticama.

Za one koji dugo nisu bili na Unijama: kruh više nije potrebno naručiti dan unaprijed, niti ćete morati kupiti stari kruh ako prethodni dan niste stigli po kruh (npr. zaspali ste)

 Više o pekari

Plažabar Barabar

Od 2019. imamo i prvi bar na plaži – Barabar. Tamo možete popiti i kavu, sokove ili izabrati nešto drugo iz raznolike ponude pive, vina, koktela ili žestokih pića.

Izbor je znatno veći od onog što bi se moglo očekivati na takvom malom otoku, ali gazda jako pazi na to, i pati na lijepe čaše).

Atmosfera je ugodna, muzika odlična, pogled senzacionalan.

 

Radno vrijeme

u sezoni svaki dan od 08 do 01 sati

Pratite na Facebooku

Radno vrijeme trgovine

Izvan sezone:
od 8 do 12 i od 18 do 19

 

U sezoni:
od 8 do 13 i od 18 do 21 sati

nedjeljom
od 8 do 12 i od 18 do 20 sati

Trgovina Unije

Na Unijama se nalazi i trgovina Unije. Ako ne znate gdje je, spustite se nekako do rive (gdje god u selu bili, samo krenite nizbrdo), a zatim najstrmovitijom uličicom prema gore.

Ponuda u dućanu je solidna za otočke prilike, iako su cijene proizvoda nešto više od uobičajenih što je razumljivo s obzirom na skupi prijevoz robe. Moguće su i nestašice neophodnih namirnica – što je opet razumljivo s obzirom na kompliciranost dostave namirnica na otok.

Kartice se ne primaju, oboružajte se gotovinom.

 

 

Pošta

Pošta je u prošlosti bila od velikog značaja jer je jedino tamo bio jedini telefon i na njega se  čekalo u dugačkom redu, no od pojave mobitela pošta je izgubila tu funkciju. Svejedno, u pošti možete kupiti razglednicu, marke, poslati telegram, sitnice za kuću, platiti račune, ali svako najvažnije MOŽETE PODIĆI GOTOVINU S KARTICA. Naša poštarica Dražena stoji na usluzi.

Radno vrijeme pošte je u od ponedjeljka od petka:
- u sezoni od 12 do 16 sati

51562 Unije

51562 Unije

Svakako ponesite

  • antibiotik
  • paracetamol, brufen
  • protualergijske preparate
  • šarene flastere

 

Ambulanta

Trenutno nemam informacije o radu ambulante, pa se bolje pripremiti da je nema. Ako bude – super.

Gastronomska ponuda

Ogladnite li na Unijama, a niste vični udici, podvodnoj pušci ili dinamitu, te se ne uspijevate kriomice dokopati tuđe ovce ili vrše, nudimo Vam rješenje. Ljetujte negdje drugdje ili posjetite jedan od unijskih ugostiteljskih objekata:

Već će Vam s rive ponuditi svu silu gastronomskog vatrometa. Osim raznolike ponude jela i pića, osobit dojam na Vas zasigurno će ostaviti toplo i ljubazno osoblje.

Pažnja!
Pauze u ugostiteljskim objektima vrlo su česte i nepredvidive, te uzajamno povezane. Ponesite gotovinu, jer se od kartica primaju samo mađarice. U slast!

Gastronomija - Otok Unije

 
Hrvatska čitaonica na Unijama

Ploča postavljena 10.7.2008.

Čitaonica

Iznad pošte nalazi se knjižnica i čitaonica u koju se možete učlaniti te, iz zavidne kolekcije, birati i posuđivati knjige i slikovnice. U njoj se nalazi i zavičajna polica s zapisima o Unijama.

Hrvatska čitaonica na Unijama ima dugu tradiciju. Osnovalo ju je 5. svibnja 1897. godine Hrvatsko gospodarsko i trgovačko društvo predvođeno Ambrozom Haračićem i Ivanom Radoslovićem. Nakon okupacije talijanska je iredenta spalila sve knjige i glazbene instrumente, a zgradu je pretvorila u vojarnu. Čitaonica je obnovljena 30. svibnja 1997. na diku i spomen svim članovima Hrvatskog gospodarskog i trgovačkog društva.

 

 

Životinjsko carstvo

Šećete li otokom, bezbrižno se kupate ili u miru svojeg ili tuđeg dvorišta pijete kave možete susresti raznolike životinjske vrste koji šeću, gmižu ili lepršaju otokom: mrave, puževe, cvrčke, paukove (crne udovice!), zmije, škorpione, guštere, leptire, bubamare, bogomoljke, krijesnice, galebove, fazane, pčele, ose, komarce, papatače, mišiće, štakore (od milja ih zovemo “vjeverice”, ljepše zvuči), zečeve. Nemojte se iznenaditi ako sretnete i ovcu, bika, kravu, konje, patke, gnjurca, škanjca mišara.

Magarca na žalost više nećete sresti.

 

 

Novosti