Volonteri prikupili 591 vreću smeća

1 Ponedjeljak, 22.07.2013

Ekološko-umjetnička akcija UNIJE 2013: volonteri prikupili 591 vreću smeća s obala Unija

Ovogodišnja akcija volontera udruge Obala naših unuka nakon obavljenog lavovskog posla privedena je kraju. Puno im hvala što svojim ogromnim doprinosom čuvaju, čiste i podržavaju naš otok.
U cijelosti prenosimo njihovo priopćenje:

Na otoku Unijama održava se ekološko-umjetnička akcija u kojoj sudjeluje tridesetak volontera iz Srbije, Poljske i Hrvatske. Četvrtu godinu zaredom mladi čiste obale otoka od naplavnog smeća. Polovicu grupe čine umjetnici, koji kasnije od dijela prikupljenog smeća rade različite instalacije.

U osam dana akcije Unije 2013. prikupljena je 591 vreća smeća zapremine 150 litara, a očišćeno je oko 13 kilometara obale otoka, od ukupno 36 kilometara dužine obalne crte. Najviše je plastičnoga smeća – boca, čepova, najlonskih vrećica. Prikupljeno je i puno staklenih boca, ribarskih mreža i najlona, odjeće i obuće te infektivnog otpada – šprica i igala. Možda najzanimljiviji otpad su poruke u boci, a ove godine pronađene su dvije.

Mladi umjetnici održavaju i radionice s djecom na otoku. Do sada su održane dvije radionice u kojima su djeca crtala i slikala flomasterima, bojicama, vodenim bojama i temperama. Jednu radionicu polazili su i volonteri – kako filcati vunu i od nje načiniti ukrasni cvijet ili privjesak za ključeve naučila ih je Vesna Jakić iz Udruge Ruta iz Cresa.

Nekoliko dana na Unijama je provela i američka umjetnica s riječkom adresom Kate Foley. Čula je za ovu ekološko-umjetničku akciju i odlučila da će scenu i kostime za svoju predstavu International Harvester II. napraviti od prikupljenog otpada. S volonterima je čistila obale otoka i sudjelovala u umjetničkim radionicama. Unije je obišao i kipar Kruno Vrgoč koji sljedeće godine planira blizu kampa napraviti skulpture od grmlja.

Volonteri i njihovi gosti borave u kampu, u zapuštenom vojnom kompleksu u Uvali Maračol, na istočnoj strani otoka i u koju rado dolaze brojni nautičari. Zidove ruševnih zgrada mladi umjetnici ukrašavaju pronađenim predmetima, crtežima i grafitima.

Do 21. srpnja volonteri akcije Unije 2013. sudjelovat će i u obilježavanju Dana iseljenika te sportskim natjecanjima. Dječji crteži i slike te djela mladih umjetnika nastala od prikupljenog smeća moći će se razgledati u otočkoj galeriji.

Udruga Obala naših unuka akciju je pokrenula 2010. godine, kada su volonteri u 16 dana prikupili 790 velikih vreća otpada, godinu kasnije u osam dana prikupljeno je 380 vreća, a prošle godine 655 vreća po 150 litara različitog otpada.

Cilj je ekološko-umjetničke akcije na Unijama razvijati među mladima svijest o ekološkom i održivom načinu života. Jedan od dugoročnih planova je nabaviti flotu brodova kojima bi volonteri polovicu godine obilazili i čistili obalu Jadrana, a drugu polovicu godine na njima izlagali radove napravljene od prikupljenog smeća.

1 odgovor na "Volonteri prikupili 591 vreću smeća"
  1. Josephine Segota napisao:

    I really enjoyed reading this article about the ecology/clean up project and the fantastic job they all did in cleaning up the debris the sea returns to our shores… keep coming back….bravo.

napišite komentar

Couldn't connect to server: Connection timed out (110)