Radne akcije – Uređenje zelenih površina najdražeg nam mjesta – INA “Zeleni pojas”

0 Ponedjeljak, 23.09.2019
Naš projekt uređenja zelenih površina sela Unije odabran je u sklopu Programa „ZELENI POJAS“ u organizaciji  Ine – Industrije nafte, d.d.  Više o programu saznajte na stranici “Zeleni pojas“.

U sklopu projekta organizirat ćemo niz radnih akcija tijekom sezone 2019/2020. Započinjemo prvom volonterskom akcijom 5. listopada 2019. g., vikend prije državnog praznika, Dana neovisnosti. S obzirom da nema više vrućina, početak radova je u 10 sati, okupljanje kod Barabara – doručak, kava, dogovor i akcija.

Za sve dobrovoljce organizirat ćemo marendu/gablec, a navečer i tijekom cijelog produženog vikenda računajte na zabavu u Barabaru uz DJ Nena.

Iduća akcija bila bi za “Lignjadu” (15.11.2019.), a ostale volonterske akcije planiramo u proljeće, u vrijeme proljetnih i prvomajskih praznika.
Pozivamo vas da pratite obavijest na Facebook grupi Otok Unije, a oni koji ne prate Facebook, molimo neka se jave telefonski ili mailom (+385 91 6690 267 ili koraljka@ribaribi.hr).

Što se planira napraviti u sklopu akcije

Naše selo je malo i zbijeno, ali na nekoliko mjesta postoji zemljani prostor koji u sklopu ovog projekta želimo urediti i oplemeniti trajnim cvjetnicama koje prirodno uspijevaju u tom podneblju. Želimo autentičnu, prirodnu ljepotu dodatno obogatiti cvjetnim oazama, mirisima i bojama te klupama na kojima stanovnici i turisti mogu sjesti, odmoriti i popričati. Zemlju je potrebno očistiti od korova, obogatiti svježom zemljom i gnojivom te posaditi biljke, ovisno o položaju i prilagoditi okolini.

Na rubnim dijelovima sela gdje su kuće rjeđe razrasla se invazivna vrsta stabala koju bismo u sklopu akcije iskorijenili koliko je moguće. Ovisno o mjestu i okolini posadit ćemo cvjetnu sadnicu ili hrast crniku. Planiramo i iskapanje mladica crnike iz unijske šume te njihovo presađivanje na odgovarajuće pozicije (dalje od cisterni i kuća jer mogu štetiti) jer želimo zadržati autohtonost te vrste.

Popis lokacija koje ćemo uređivati:

– Raskršće na glavnoj cesti prema crkvi (lijevo od kontejnera za smeće) – 8 m2
– Trokut prema crkvi – 5 m2
– Trokut na glavnoj cesti prema uvali Maračuol na kojem je jedna maslina (preko puta kuće Janija K.)
– Put iza centrale, 80m iza predzadnje kuće poslije kuća – 10m2
– Trgić gospođe Vesne – 20 m2
– Dio oko trafostanice (6 m2)
– Na više lokacija uz puteve po selu
– Put do kuće Ambroza Haračića – 300 x 4 m puta koji je trenutno obrašten (1200 m2)
– Obnova košarkaškog igrališta uz plažu „Guvno“ (7 x 7 m)

Od 2020. g. planiramo kao stalni događaj organizirati „Doček ljeta“ (slavit će se kao i doček Nove godine) u sklopu kojeg će biti organizirana i međusobna razmjena sadnica – trajnica ili ljetnica. Cilj je da oni koji imaju višak ne bacaju nego daruju drugima kako bi vrtovi, dvorišta, okućnice i prozori općenito bili puno ljepši i bogatiji.

Od 2020. g. planiramo kao stalni događaj organizirati „Doček ljeta“ (slavit će se kao i doček Nove godine) u sklopu kojeg će biti organizirana i međusobna razmjena sadnica – trajnica ili ljetnica. Cilj je da oni koji imaju višak ne bacaju nego daruju drugima kako bi vrtovi, dvorišta, okućnice i prozori općenito bili puno ljepši i bogatiji.

Dakle pratite obavijesti i datume na Facebooku, e-mailu i telefonima, i podijelite ih s onima kojima je isto stalo da su Unije zelene i lijepe.

Dolasci za radne akcije su obavezni 🙂 – zabava zagarantirana.

SPONZOR:

logo-INA

ORGANIZATOR: VMO Unije, Udruga Riba ribi, Bar BaraBar

logoRibaRibi

 

Komentiranje nije omogućeno.