Najava ekološko-umjetničke akcije na Unijama

0 Srijeda, 09.07.2014

I ove godine, kao i prethodnih, Udruga Obala naših unuka organizira ekološko-umjetničku akciju na Unijama. Prenosimo njihovo priopćenje za javnost u cijelosti i pozivamo sve Unijane da im se pridruže na bilo koji način (ili da ih barem počastite pićem kad ih vidite na rivi ;-)). Priopćenje:

Na brodu „Marina“ u riječkoj luci, volonteri Udruge Obala naših unuka iz Oprića kod Lovrana Aleksandra Ignatoski i Ivan Saftić najavili su petu ekološko-umjetničku akciju na otoku Unijama. Za najavu akcije „Marina“ je odabrana zato što je nekada, povezujući Zadar, Mali Lošinj i Pulu, godinama pristajala i na otoku Unijama. 

Ekološko-umjetnička akcija u organizaciji Udruge Obala naših unuka održava se već petu godinu zaredom. Četrdesetak volontera, uglavnom studenata umjetničkih akademija i mladih umjetnika, čistit će obale otoka od naplavnoga smeća te održavati likovne radionice s otočkom djecom od 11. do 27. srpnja. Boravit će u gotovo robinzonskim uvjetima u improviziranom kampu – u napuštenim vojnim objektima u Uvali Maračol.

Bit će podijeljeni u dvije grupe – od 11. do 20. srpnja te od 21. do 27. srpnja. Svakog dana tijekom prijepodneva volonteri podijeljeni u nekoliko grupa obilaze plaže, ali i teško pristupačne dijelove obale otoka najizloženije morskim strujama koje iz svih dijelova Jadrana donose različit otpad. Prošle godine očišćeno je više od trećine obale otoka – 13 od ukupno 36 kilometara dužine. Prikupljena je 591 vreća otpada zapremine 150 litara, a u četiri godine provođenja akcije prikupljeno je skoro 2.500 vreća otpada.

Ne znamo točno otkuda dolaze naplavine – ima ih iz Hrvatske, iz Italije, Albanije… Zato smatramo da je odgovornost za njih na svima nama i organiziramo ovu akciju čiji je cilj očistiti otok Unije od smeća te osvijestiti sve generacije o važnosti očuvanja okoliša, rekla je Aleksandra Ignatoski.

Dio prikupljenih naplavina (limenke, staklenke, plastične boce i čepovi, gume, mreže, odjeća i obuća…) mladi umjetnici koriste kako bi ukrasili kamp te izradili različite instalacije i skulpture. U večernjim satima volonteri se druže s djecom koja žive ili ljetuju na Unijama, a na kraju akcije otvara se zajednička izložba umjetničkih radova. Odlična je suradnja s lokalnom zajednicom te turistima koji podržavaju ovakve akcije. Osim toga, volonteri svake godine sudjeluju u sportsko-zabavnom programu obilježavanja Dana iseljenika na Unijama.

Akcija je svih dosadašnjih godina imala međunarodni karakter. Uz studente umjetničkih akademija u Rijeci, Osijeku i Zagrebu, na Unijama su boravili i mladi umjetnici iz Srbije te Albanije. Kakva je veza s Poljskom, ispričao je Ivan Saftić: Prve godine slučajno su nam se pridružila četvorica Poljaka. Do Rijeke su došli autostopom, na Unije katamaranom i upitali su nas gdje bi mogli prespavati. Kako je na otoku inače zabranjeno kampiranje, pozvali smo ih u naš kamp. Ostali su s nama, sudjelovali u akciji i vraćaju se na Unije svako ljeto.

U volonterskom kampu i ove će godine gostovati Vesna Jakić iz Udruge „Ruta“ iz Cresa, koja je prošle godine volontere oduševila poučnom radionicom filcanja vune. Na Unije dolazi i akademski kipar Kruno Vrgoč, koji će sa studentima krajobrazne arhitekture održati radionicu land arta ili pejzažne umjetnosti. Ovaj otok Vrgoč smatra vrlo pogodnim za svoj rad jer na njemu raste niz različitih vrsta bilja, a sa studentima će propitivati važnost pejzažne umjetnosti te njezinu povezanost s ekologijom i mogućnosti primjene upravo na Unijama.

Dio volontera koji će postaviti šatore i pripremiti kamp trebao je već danas brodom “Dezinsekcije” otići na Unije, ali zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uvjeta polazak je odgođen za sutra. Prva grupa mladih umjetnika i ostalih volontera prema Unijama kreće u petak 11. srpnja u 17 sati, katamaranom iz riječke luke.

Ovogodišnja akcija, kao i četiri dosadašnje, održava se zahvaljujući nizu sponzora – kako tvrtki, tako i pojedinaca, koje je svake godine sve teže pronaći.

Udruga Obala naših unuka od početka lipnja na otoku Krku provodi projekt Plava vreća koji povezuje turizam i ekologiju. Osmišljen je tako da turisti ili stanovnici naplavni otpad s plaža i obalnog pojasa prikupljaju u posebno označene plave vreće i za svaku prikupljenu vreću dobivaju nagradu. Nagrade osiguravaju sponzori – ugostiteljski, kulturni, zabavni i drugi subjekti na otoku Krku, a svi detalji o projektu dostupni su na internetskoj stranici „Plave vreće“.

Za zagrijavanje, nekoliko fotki od prošle godine i jedna s presice:

Još nema komentara.

napišite komentar

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.