Volonteri prikupili 591 vreću smeća

1 Ponedjeljak, 22.07.2013

Ekološko-umjetnička akcija UNIJE 2013: volonteri prikupili 591 vreću smeća s obala Unija

Ovogodišnja akcija volontera udruge Obala naših unuka nakon obavljenog lavovskog posla privedena je kraju. Puno im hvala što svojim ogromnim doprinosom čuvaju, čiste i podržavaju naš otok.
U cijelosti prenosimo njihovo priopćenje:

Na otoku Unijama održava se ekološko-umjetnička akcija u kojoj sudjeluje tridesetak volontera iz Srbije, Poljske i Hrvatske. Četvrtu godinu zaredom mladi čiste obale otoka od naplavnog smeća. Polovicu grupe čine umjetnici, koji kasnije od dijela prikupljenog smeća rade različite instalacije.

U osam dana akcije Unije 2013. prikupljena je 591 vreća smeća zapremine 150 litara, a očišćeno je oko 13 kilometara obale otoka, od ukupno 36 kilometara dužine obalne crte. Najviše je plastičnoga smeća – boca, čepova, najlonskih vrećica. Prikupljeno je i puno staklenih boca, ribarskih mreža i najlona, odjeće i obuće te infektivnog otpada – šprica i igala. Možda najzanimljiviji otpad su poruke u boci, a ove godine pronađene su dvije.

Mladi umjetnici održavaju i radionice s djecom na otoku. Do sada su održane dvije radionice u kojima su djeca crtala i slikala flomasterima, bojicama, vodenim bojama i temperama. Jednu radionicu polazili su i volonteri – kako filcati vunu i od nje načiniti ukrasni cvijet ili privjesak za ključeve naučila ih je Vesna Jakić iz Udruge Ruta iz Cresa.

Nekoliko dana na Unijama je provela i američka umjetnica s riječkom adresom Kate Foley. Čula je za ovu ekološko-umjetničku akciju i odlučila da će scenu i kostime za svoju predstavu International Harvester II. napraviti od prikupljenog otpada. S volonterima je čistila obale otoka i sudjelovala u umjetničkim radionicama. Unije je obišao i kipar Kruno Vrgoč koji sljedeće godine planira blizu kampa napraviti skulpture od grmlja.

Volonteri i njihovi gosti borave u kampu, u zapuštenom vojnom kompleksu u Uvali Maračol, na istočnoj strani otoka i u koju rado dolaze brojni nautičari. Zidove ruševnih zgrada mladi umjetnici ukrašavaju pronađenim predmetima, crtežima i grafitima.

Do 21. srpnja volonteri akcije Unije 2013. sudjelovat će i u obilježavanju Dana iseljenika te sportskim natjecanjima. Dječji crteži i slike te djela mladih umjetnika nastala od prikupljenog smeća moći će se razgledati u otočkoj galeriji.

Udruga Obala naših unuka akciju je pokrenula 2010. godine, kada su volonteri u 16 dana prikupili 790 velikih vreća otpada, godinu kasnije u osam dana prikupljeno je 380 vreća, a prošle godine 655 vreća po 150 litara različitog otpada.

Cilj je ekološko-umjetničke akcije na Unijama razvijati među mladima svijest o ekološkom i održivom načinu života. Jedan od dugoročnih planova je nabaviti flotu brodova kojima bi volonteri polovicu godine obilazili i čistili obalu Jadrana, a drugu polovicu godine na njima izlagali radove napravljene od prikupljenog smeća.

1 odgovor na "Volonteri prikupili 591 vreću smeća"
  1. Josephine Segota napisao:

    I really enjoyed reading this article about the ecology/clean up project and the fantastic job they all did in cleaning up the debris the sea returns to our shores… keep coming back….bravo.

napišite komentar

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.